Mostantól "fõ" nálunk az egészség! :-)
sponsored links
"Az vagy, amit megeszel" tartja a mondás és bármennyire is elcsépeltnek tûnik, nagyon igaz. A fõzés amellett, hogy szórakoztató - persze, van akinek csak egy szükséges, "muszáj", amivel nincs is gond - így vagy úgy eszköz ahhoz, hogy az egyik legfontosabb ponton befolyásoljuk saját életvitelünket, egészségünket. Biztosan voltatok már úgy, hogy rátok tört az éhség, de messze volt még, hogy hazajussatok és amúgy is otthon üres volt a hûtõ. Jó, együnk valamit. Hány százalék esélyt láttok arra, hogy ekkor valami egészségeset fogtok magatokhoz venni? Megfordítjuk a kérdést: hány százalék esély van rá, hogy valami egészségeshez tudtok hozzájutni? Mi jöhet szóba? Valami, ami energiát ad, gyorsan, lehetõleg olcsón és még finom is: cukros, lisztes péksütemény, hamburger a Mekibõl, olajos-lisztes rántott hús sült krumplival a közeli menzáról, lisztes rántással sûrített fõzelék, amit egészségesnek hiszünk, vagy ha tényleg törekednénk az egészségre, egy gyors fagyasztott zöldségköretes husi valami étterembõl, amibe a fagyasztás során véletlenül cukor került (MINEK???).
Sokszor hisszük, ettünk valamit jót, egészségeset, csak éppen nem voltunk ott, amikor a konzerv paradicsomba beletették a cukrot, a joghurtot mesterséges színezékkel varázsolták vonzóbbá, a házi parasztsonkaként árult terméket vízzel és szõlõcukorral dúsították vagy a reggeli müzlit fehér cukorral édesítették. Költõi kérdés: miért ilyen nehéz manapság teljes értékû, mûanyag ?és káros összetevõktõl mentes ételhez jutni? A válasz több oldalnyi értekezést indítana gazdasági és egyéb társadalmi érdekekrõl, így ezt most mellõznénk is. Egy a fontos: amit Te fõzöl meg, abban biztosan tudod mi van. No igen, majdnem helytálló a mondat, egy kiegészítéssel: meg kell bizonyosodj róla, hogy azok az alapanyagok, amibõl készíted, valóban egészségesek.
Felelõsséggel ...